Bedrijfsarchitectuur op basis van Novius Architectuurmethode - 3de druk

Werken aan een samenhangende bedrijfsinrichting
Paperback | Dutch | 2024
In stock
Only %1 left
ISBN
978940181137C
 
Bedrijfsarchitectuur op basis van Novius Architectuurmethode - 3de druk

Bedrijfsarchitectuur is een vak. Dat kun je leren. Dit boek biedt de kennis die nodig is om goede, bruikbare architecturen te ontwikkelen. De Novius architectuurmethode die in dit boek wordt beschreven sluit aan op nationale en internationale frameworks en standaarden voor het ontwerpen van bedrijfsarchitecturen. Daarbij worden theorie en praktijk samengebracht en wordt het vakgebied in volle breedte en op een toegankelijke manier beschreven. Met vele voorbeelden uit de praktijk en de beschrijving van een doorlopende casus wordt het vakgebied van bedrijfsarchitectuur concreet gemaakt en wordt de waarde van werken onder architectuur snel duidelijk.

Bedrijfsarchitectuur biedt het senior management van organisaties een stevige steun bij het innoveren en moderniseren van hun organisatie. Bedrijfsarchitectuur verbindt moderne dienstverleningsconcepten met de daarvoor benodigde inrichting van processen en informatievoorziening. Aan de andere kant ontwikkelen bedrijfsarchitecten heldere kaders voor het werk van product owners, procesontwerpers, dataspecialisten en ICT’ers. Bedrijfsarchitectuur legt de basis voor een optimale bedrijfsinrichting en ketensamenwerking.

De aanpak die in dit boek wordt beschreven houdt rekening met zowel een projectmatige aanpak van transformatieprocessen als met de dynamische, agile werkwijze, gericht op continu veranderen.

De lezer krijgt een brede blik op het werkveld, dat in de afgelopen decennia zich krachtig heeft ontwikkeld. Er wordt ingegaan op de rol die bedrijfsarchitecten spelen in hun organisatie, hun werkwijze en de ontwikkeling ervan. De kern van het boek beschrijft het systematisch ontwikkelen van een coherente architectuur voor dienstverlening, processen, data, applicaties, technologie en infrastructuur. Er is aangesloten op leidende methoden als TOGAF en ArchiMate. Ook wordt aangegeven hoe dit alles op een toegankelijke wijze kan worden gepresenteerd voor een bredere doelgroep.

De adviezen en vele praktijkvoorbeelden zijn gebaseerd op de jarenlange ervaring van de auteurs in uiteenlopende organisaties: bedrijven, instellingen en overheden. De Novius architectuurmethode geldt voor veel organisaties als standaard, en vele honderden architecten zijn opgeleid via de Novius Architectuur Academie. Deze aanpak sluit ook aan op de bekende methode voor businesstransformatieplanning van Novius.

Dit boek is bedoeld voor (aankomende) bedrijfs- en ICT-architecten. Ook bedrijfskundigen, informatieanalisten, informatiemanagers, product owners, scrum masters, softwareontwikkelaars en businessconsultants kunnen hun beroepspraktijk verrijken met de inzichten uit dit boek. Voor directieleden, CxO’s en lijnmanagers die meer inzicht willen krijgen in de aanpak van bedrijfsmodernisering en de denkwereld van bedrijfs- en ICT-architecten is dit boek een handig naslagwerk.

More Information
ISBN 978940181137C
Booklanguage Dutch
Domains Enterprise Architecture
Producttype Books
Width (cm) 21
Height (cm) 29,7
Publish Date Mar 10, 2024
Author Ayla Bayens, Guido Bayens, Hans Tönissen, Marco Groenestein
Weight (kg) 1.000000
Customer Reviews

Ratings & Reviews

Be the first to review this product